Inkomstenbelasting

Gepost op: 20 februari 2019

Inkomstenbelasting

In Nederland betaalt iedereen inkomsten belasting. Kort gezegd is dit belasting die inwoners van Nederland af moeten staan aan de Nederlandse staat. Deze belastingen betaal je voor de Nederlandse volksverzekeringen. Hoe meer inkomsten er zijn, hoe hoger deze belasting is.

Inkomstenbelastingen

De belasting die je betaalt is een bepaald percentage van het geld dat je verdient. Denk hierbij aan salaris, maar ook aan uitkeringen of inkomsten van een eigen bedrijf. Deze percentages van de belasting die betaald moet worden, worden berekend op de hoeveelheid iemand aan inkomsten krijgt. Wanneer iemand minder dan 20.000 euro per jaar verdient, betaalt hij of zij een stuk minder dan iemand die miljoenen per jaar verdient. Mensen betalen belasting om mee te betalen aan de overheid en de plannen die de overheid weer maakt en uitvoert voor zijn burgers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand ziek en dus geen inkomsten meer kan vergaren. Het geld van zijn of haar uitkering moet ergens vandaan komen.

Inkomstenbelasting is een van de inkomsten van de Nederlandse overheid. Overige inkomstenbronnen die zij hebben zijn van andere vormen van belasting, denk hierbij aan loonbelasting en omzetbelasting, btw, maar ook van bedrijven die deels door de overheid worden beheerd zoals de KLM en KPN.

Belastingen

De belastingen in Nederland worden in zijn geheel beheerd en uitgevoerd door het ministerie van financiën. Zij beslist, in samenwerking met de Nederlandse politiek, hoe dit precies gebeurt en waar dit gebeurt. De belastingen worden geïnd door de Belastingdienst. De belastingdienst is dus een onderdeel van de gehele overheid die in de gaten houdt of iedereen belasting betaalt over zijn inkomsten. Daarnaast zorgen zij er ook voor dat de belastingen geïnd worden en dat iedereen die zijn belasting niet betaalt hiervan op de hoogte wordt gesteld. Ook wordt er vanuit de belastingdienst een brief verzonden wanneer iemand verplicht is om aangifte te doen over zijn inkomstenbelasting. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting vult iedereen, die hiertoe verplicht is, in op een formulier wat hij of zij precies verdiend heeft. De belastingdienst gaat daar dan mee controleren of hij of zij ook voldoende inkomstenbelasting heeft betaald. Wanneer dat niet het geval is, krijgt hij of zij een rekening met het nog te betalen bedrag hier op vermeld. Ook kan het zijn dat iemand teveel inkomstenbelasting heeft betaald. De belastingdienst zorgt er dan voor dat dit bedrag terugbetaald wordt aan de persoon die teveel betaald heeft. Ook kan het zijn dat zij dit bedrag weer verrekenen met bedragen die nog openstaan bij de belastingdienst, zoals een schuld.

Heb je zelf hulp nodig bij belastingzaken? Adcam Administraties staat voor je klaar.

Delen

Finance & money

Mijn naam is Ronald en ik ben in Amsterdam geboren vlakbij daar waar nu de finance & money wereld zit. De grote banken, het WTC en diverse andere geld gerelateerde bedrijven kun je daar in indrukwekkende hoge en moderne kantoortorens vinden. Vroeger het einde van de stad: braakliggend terrein langs de snelweg. Maar nu zindert het van drukte en spanning, goed aangeklede vrouwen en mannen in pakken lopen snel heen en weer, emotie is op hun gezichten te lezen. In de finance & money wereld draait het om geld, effectiviteit en efficientie! En het is bovendien buitengewoon interessant om er te mogen werken. Lees er verder alles over in mijn blog.

Archief

Recente artikelen