De salarisadministratie

Gepost op: 21 juni 2017

De salarisadministratie, ofwel loonadministratie, moet altijd op orde zijn en bestaat uit een paar belangrijke onderdelen. Ten eerste, bent u ondernemer? Dan kan de eerstvolgende alinea voor u interessant zijn.

De administratie

Wanneer u net begonnen bent met ondernemen kan de salarisadministratie een flinke troef zijn. Alles moet op orde zijn, kloppen en bovendien overzichtelijk voor de werknemers. Hebben zij vragen? Dan moet u daar antwoord op kunnen geven. Het loonstrookje is vrij basaal en bevat algemene gegevens over de werknemer waarvoor het loonstrookje bedoeld is waaronder zijn of haar gewerkt uren, de betreffende maand etc. Daarnaast heeft u te maken met eindheffingen en loonheffingskortingen (onder meer) die voor elke werknemer verschillen. Niet elke werknemer neemt de trein en ieder reist een andere afstand: de reiskostenvergoeding die doorgaans wordt berekend door middel van kaartjes of in-check transacties overhandigd door de werknemer, is een grote variabel.  

Maar naast deze 'algemene gegevens' omvat de administratie (als u die doet uzelf) contact met instanties buiten de onderneming: onder meer de Belastingdienst en het UWV. De Belastingdienst controleert en int onder meer belasting en het UWV houdt zich bezig met uitkeringen en bijvoorbeeld verlof voor werknemers. Zij zijn dus ook betrokken met de salarisadministratie en kunnen u in sommige gevallen zelfs helpen. 


Hoe?

Dat is compleet afhankelijk van wie u bent als ondernemer. Richt u zich hoofdzakelijk op de onderneming en gaat u liever niet aan de administratie? Dan kan een uitbestedingsbureau u van dienst zijn. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Recura. Bent u een allround-ondernemer, of wilt u dit worden maar bent u nog startend, dan kan een cursus salarisadministratie binnen 1 of 2 werkdagen u op weg helpen. Ervaren ondernemers kunnen u ook helpen. De kosten voor een uitbesteding variëren sterk, maar komen neer op: 4-8 euro per loonstrookje per werknemer en bovendien kan een bureau meer dan enkel de salarisadministratie uit handen nemen. Denkt u eraan niet teveel uit handen te geven, wanneer de administratie zich buiten het bedrijf bevindt betekent dat niet dat u als ondernemer niet meer aansprakelijk bent richting u werknemers voor een administratieve fout die kan resulteren in een te kleine loon. 

Werknemers komen bij u voor vragen en daar moet u antwoord op kunnen geven. Wanneer uw bedrijf groeit of groot is kunt u een administratieve afdeling met werknemers inrichtingen die het voor u in feite uit handen nemen: ook een uitbesteding maar dan fijn intern. Mocht er dan wat zijn lossen zij het op of is er een directe contactlijn met een van uw eigen medewerkers. Dat kan een meerwaarde zijn, maar uiteraard moeten zij ook betaald worden en is de overweging wat voordeliger is interessant.

Delen

Finance & money

Mijn naam is Ronald en ik ben in Amsterdam geboren vlakbij daar waar nu de finance & money wereld zit. De grote banken, het WTC en diverse andere geld gerelateerde bedrijven kun je daar in indrukwekkende hoge en moderne kantoortorens vinden. Vroeger het einde van de stad: braakliggend terrein langs de snelweg. Maar nu zindert het van drukte en spanning, goed aangeklede vrouwen en mannen in pakken lopen snel heen en weer, emotie is op hun gezichten te lezen. In de finance & money wereld draait het om geld, effectiviteit en efficientie! En het is bovendien buitengewoon interessant om er te mogen werken. Lees er verder alles over in mijn blog.

Archief

Recente artikelen